Digital to the Core

Marcel Krom & Marcel Prins | Tekst Erik Bouwer

Marcel Prins (COO Robeco) en Marcel Krom (tot voor kort CIO PostNL) gingen met dagvoorzitter Danny Frietman in gesprek over de digitale transformatie binnen hun organisaties. Samenwerken met IT-bedrijven? Dat komt neer op elkaar ook vasthouden als het mis gaat, wat Prins betreft. Het opbouwen van psychologische veiligheid begint op dag 1 van de samenwerkingsrelatie. En Krom over digitaal leiderschap’: “‘digital’ moet net als lezen en schrijven worden.”


Marcel Krom lepelde snel vijf inzichten op na 12 jaar als CIO bij PostNL te hebben gewerkt. Op de eerste plaats: begin altijd bij de IT’er als mens. IT is een vak dat aansluiting moet zoeken met de business. Ten tweede: zorg voor een verbinding tussen korte en lange termijn. Voor de lange termijn staat voorop dat PostNL wil inzetten op traceren en monitoren. Om dit mogelijk te maken en snelheid te maken, koos Krom ervoor om op korte termijn de inkooptrajecten rondom projecten drastisch te vereenvoudigen. Ook zorgde Krom ervoor dat het ontwikkelen van bijvoorbeeld API’s aantrekkelijk werd gemaakt voor de business, door in eerste instantie als IT de kosten te dragen. Op de vierde plaats: cloud is een versneller van innovatie. Van het verplaatsen van het eigen datacenter tot aan het besef dat de ecosystemen van AWS en Microsoft grote mogelijkheden bevatten en je dus zult moeten investeren in competenties zodat je ervan kunt profiteren. Op de vijfde plaats de positionering van IT: zorg voor bundeling van alle IT-zaken in een kolom en zorg voor full support vanuit de boardroom. Dat betekent ook: fouten mogen maken. Ook als het wat minder goed gaat, er voor elkaar zijn, dat thema kwam ook op andere momenten terug tijdens deze editie van ITX Day 2022.


Ook Marcel Prins (CIO Robeco) begint graag bij de mens. Hij was lange tijd werkzaam bij APG en beschouwt IT (en alle uitdagingen op dat vlak) niet als een technologisch vraagstuk. IT is het resultaat van mensen”. Hij roept ook op om verder te kijken dan de waan van de dag – toekomstgerichtheid en een duidelijke visie zijn essentieel om verder te komen. Robeco staat voor de opdracht om de sustainable goals in de bedrijfsvoering te integreren. Dat betekent veel meer transparantie in de processen en diensten – niet voor niets komt greenwashing’ uit de beleggingssector. Bij het creëren van transparantie spelen data de hoofdrol. Prins: Data, en vooral know your data’ wordt een grotere uitdaging dan know your customer’ (KYC).”


Krom over de versnelling tijdens de coronapandemie: PostNL had gepland om 10.000 werkplekken te vernieuwen met een meerjarig programma. Door de omschakeling naar thuiswerken werd dat plotseling enkele dagen. Snel opschalen is wat Krom betreft even belangrijk als het vermogen om ook weer te kunnen afschalen. Ook heeft PostNL meer dan duizend managers een intern opleidingsprogramma rondom digital’ laten doorlopen. Dat heeft echt geholpen om de snelheid van de transformatie zelf erin te houden: “‘digital’ moet net als lezen en schrijven worden.”