ilionx

Rollen en diensten

ilionx
-
 • Managed Services 8,3 N=19
 • Software Services 8,5 N=12
 • Data Intelligence 8,0 N=10
 • Business Technology
 • Interconnected Infrastructure

Diensten binnen Managed Services

ilionx
-
 • Technisch Applicatiebeheer 8,1 N=16
 • Werkpleksupport 8,3 N=8
 • Werkplekmanagement 7,9 N=7
 • Managed Infrastructure 8,5 N=12
 • System Integration 8,1 N=11
 • Security Management 8,5 N=8

De rol en/of dienst is van toepassing op ilionx:

 • Wel (voldoende evaluaties in de studie en tevredenheidsscore ontvangen)
 • Wel (onvoldoende evaluaties in de studie)
 • Niet

Customer Delight

Customer Delight Score

-

ilionx

-

-

Marktgemiddelde

-

Fan Score

-

ilionx

-

-

Marktgemiddelde

-


Competenties

Hoogste score binnen competenties:

-

-

ilionx

-

-

-

Klantgerichtheid

Hoogste score binnen klantgerichtheid:

-

-

ilionx

-

-

-

Aantal evaluaties per sector

* De percentages kunnen een procent afwijken van wat er is gepubliceerd in het boek. Daar kiezen wij ervoor om te werken met afgeronde percentages; waardoor de optelsom van deze percentages niet altijd uitkomt op 100%. Op de website is dat echter niet mogelijk.


1

Aantal jaren in de studie

41

Aantal evaluaties in de studie

Vergelijk met andere IT-provider:

Vergelijk met andere jaargang:

Bedrijfsprofiel

ilionx, opgericht in 2002 vanuit de doorstart van LCI Consultants, is een Nederlandse IT-provider die vanuit acht locaties haar klanten ondersteunt. Het bedrijf, dat afgelopen jaar is gegroeid tot ongeveer duizend medewerkers, is actief in verschillende markten, waaronder zorg en overheid, financiĆ«le dienstverlening en multinationals. ilionx levert integrale IT-diensten en richt zich op het ontwikkelen en beheren van cloud en security, businessinnovaties, applicatieontwikkeling, management consulting en data-analyse. ilionx host ziekenhuis-infrastructuren en het applicatielandschap van ziekenhuizen (zoals het EPD en zorgportalen) binnen het Healthcare Information Platform. Het bedrijf streeft naar eigen zeggen naar langdurige relaties met haar klanten, daarbij gedreven door haar passie voor samenwerking. De IT-provider heeft de ilionx Academy opgericht, met daarin onder meer het zogenaamde ā€˜India-trajectā€™. Dit is een traineeship waarbij young professionals van ilionx de kans krijgen om cursussen en trainingen te volgen in New Delhi. In 2017 heeft investeringsmaatschappij Egeria een meerderheidsbelang genomen in het bedrijf. Daarmee is de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van de dienstverlening en omzet. Het afgelopen jaar is de organisatiestructuur vereenvoudigd en zijn de centrale functies verder versterkt.

Nieuwe IT-omgeving voor medewerkers in de kinderopvangĀ 

Humankind is de grootste niet-commerciĆ«le kinderopvangorganisatie in Nederland. De kinderopvangorganisatie, in 1983 opgericht als Kinderopvang Humanitas, vangt dagelijks op 450 locaties meer dan 25.000 kinderen op. Met de hulp van ilionx heeft de organisatie een IT-transitie ondergaan van on-premise naar cloud-only. Sinds de migratie naar Microsoft Azure en Microsoft 365 werken de medewerkers van Humankind op nieuwe manieren samen en zijn moderne applicaties in gebruik genomen. Hierdoor is Humankind in staat flexibeler op innovaties te reageren. De transitie is in drie fases verlopen. In de eerste fase is een oudercommunicatie-app gelanceerd. Om via de app te kunnen communiceren met ouders is een nieuwe IT-infrastructuur ingericht met wifi op alle locaties Ć©n zijn duizend tablets en duizend smartphones voor de medewerkers aangeschaft. In de tweede fase is gekeken naar interne communicatie en samenwerking. Hoe kunnen de drieduizend medewerkers beter geĆÆnformeerd worden met behulp van digitale middelen? ilionx heeft hiervoor haar eigen product One geĆÆmplementeerd, een volledig digitale werkomgeving inclusief sociaal intranet dat draait op Microsoft 365. Iedere medewerker heeft, dankzij Microsoft Power BI, een eigen dashboard waarin verlof, personeelsplanning en ziekteverzuim zijn in te zien. In de derde en laatste stap is de on-premise-structuur uitgefaseerd en zijn alle applicaties overgebracht naar One. Met de op de cloudgebaseerde roadmap en continue aandacht voor adoptie en verandermanagement, vormt IT geen belemmering meer voor Humankind, maar juist een mogelijkheid voor innovatie en groei.

Aantal medewerkers

Nederland 1.042

Omzet (2020)

Nederland 153 mln. EUR

Technologie- en platformpartners

Amazon Web Services, Atlassian, Barracuda, Betty Blocks, Citrix, CompLions, Exabeam, Fortinet, Freshworks, Informatica, KnowBe4, Microsoft, Microsoft Azure, Microsoft Synapse, P-X Systems, Qlik, Redhat, Salesforce, SAP, SAP Business Objects, SAS, SentinelOne, TIBCO, TimeXtender, TOPdesk, WhereScape, VMware

Compliancy standaarden en richtlijnen

ISO 9001:2015, ISO 27001:2017, ISAE 3000, ISAE 3402 Type I en Type II, NEN 4400, NEN 7510,

MVO Prestatieladder 3

(Focus)sectoren

FinancieĢˆle dienstverlening, IT & Telecom, Overheid/Publieke dienstverlening, Transport & Logistiek, Zorg

Locaties (in Nederland)

Amsterdam, Eindhoven, Groningen, 's-Hertogenbosch, Hoorn, Maastricht, Utrecht, Zwolle

Focus klantgroep

Lokale overheden & ZBO's, ziekenhuizen & zorginstellingen, corporates en MKB+ bedrijven vanaf 200 werkplekken.

Datum van oprichting

2002

Locatie datacenter(s) in Nederland

ilionx maakt gebruik van datacenters van derden o.a. Equinix.

Eigenaarschap

Private equity + directie en management (65% van de aandelen zijn in bezit van Egeria, de overige 35% zijn in bezit van directie en management)

Overnames van het afgelopen jaar

Rubix

Cloudhyperscaler focus

Amazon Web Services, Microsoft, Redhat

Portfolio

ilionx, opgericht in 2002 vanuit de doorstart van LCI Consultants, is een Nederlandse IT-provider die vanuit acht locaties haar klanten ondersteunt. Het bedrijf, dat inmiddels is gegroeid tot ongeveer duizend medewerkers, is actief in verschillende markten, waaronder Zorg, overheid, telecom, financiele dienstverlening en toezichthouders, retail en handel. ilionx levert integrale IT-diensten en richt zich op het ontwikkelen en bieden van diensten voor cloud en security, dataverwerking en ā€‘analyse, experience gerichte applicatieontwikkeling en businessinnovaties. 

Daarnaast host en beheert ilionx ziekenhuis-infrastructuren en het applicatielandschap van ziekenhuizen (zoals het EPD en zorgportalen) binnen het Healthcare Information Platform. 

Marktfocus

ilionx is actief in gezondheidszorg, overheid, financiĆ«le en zakelijke dienstverlening en retail. Het bedrijf investeert veel in het in huis halen van expertise over deze sectoren, waardoor het naar eigen zeggen specialist is in deze markten. 

Visie op IT-dienstverlening

ilionx is een full service dienstverlener. ilionx voert een brede portfolio gericht op design, bouw en implementatie, hosting, beheer, beveiliging en distributie. De IT-provider zet haar diensten zo veel mogelijk multidisciplinair in, om meer waarde te kunnen toevoegen aan haar klanten in hun digitale transformatie. ilionx ziet een groeiende behoefte aan de koppeling tussen primaire processen en applicaties. Het bedrijf zegt zich bewust te zijn dat de integratie van processen, systemen en data, naast aandacht voor gebruik(ers), het succes bepaalt van een datagedreven organisatie. ilionx geeft aan eerst naar de veranderingen in de maatschappij te kijken en daar vervolgens haar oplossingen voor aan te bieden. Deze multidisciplinaire aanpak is terug te zien in verschillende projecten van de IT-provider. 

Strategie en werkwijze

In de beginjaren van ilionx heeft de IT-provider sterk het profiel gehad van een system integrator die, vanuit een technisch profiel, gericht was op maatwerkontwikkeling en business intelligence. In de loop der jaren zijn er meer IT-oplossingen aan het dienstenportfolio toegevoegd, omdat het zich verantwoordelijk voelde voor de informatiebehoefte en functionaliteit en bovendien meer inzicht wilde hebben in de impact van de geboden diensten en beantwoording van de klantvraag De uitbreiding van de competenties heeft ervoor gezorgd dat ilionx in toenemende mate bij projecten van het begin tot het einde wordt betrokken. Het bedrijf zegt zich hierbij te onderscheiden door veel te investeren in technologie, maar daarbij voldoende aandacht te behouden voor de ontwikkeling van de vaardigheden van werknemers. ilionx investeert in de wendbaarheid van de organisatie en werkt om die reden in zogenaamde ā€‹ā€˜cellenā€™ die een hoge mate van autonomie kennen. Niet alleen de verantwoordelijkheden, maar ook het mandaat liggen bij deze cellen, waardoor nieuwe initiatieven snel in gang kunnen worden gezet. Dit resulteert in het sneller kunnen valideren van ideeĆ«n en proposities. Deze cellen ā€“ teams ā€“ zijn onder andere actief op het gebied van cloud, data analytics en security. De stafafdelingen van ilionx werken ondersteunend aan deze cellen. ilionx stelt dat het werken met cellen een groot succes is doordat het innoverend vermogen van de cellen afzonderlijk van elkaar erg groot is. ilionx geeft aan als IT-dienstverlener organisaties voorop te helpen lopen Daarvoor biedt ilionx specialistische kennis, wendbaarheid en flexibiliteit en heeft het de slagkracht en schaalgrootte voor het succesvol implementeren van grote projecten. Daarbij streeft het bedrijf naar langdurige relaties met haar klanten. Dit heeft al tot veel succesvolle projecten geleid voor zorginstellingen, lokale overheden en andere organisaties. 

Naar eigen zeggen is er bij ilionx sprake van een no-nonsense cultuur, waarin persoonlijke ontwikkeling, uitdagende opdrachten en innovatieve projecten centraal staan. Het bedrijf stelt dat medewerkers zich betrokken voelen en zelf initiatieven organiseren. Qā€‘LABS is bijvoorbeeld een initiatief van medewerkers en vormt, door het organiseren van events, projecten en workshops over innovatie, een broedkamer voor innovatieve ideeĆ«n. Dankzij haar technologiepartners (onder andere Amazon Web Services, Atlassian, Barracuda, Betty Blocks, ChipSoft, Exabeam, Microsoft, Salesforce, Snowflake en TimeXtender) beschikt ilionx over een breed scala aan kennis en is het bedrijf in staat om verschillende technologieĆ«n te integreren. 

Kernwaarden

 • Samen
 • Doelgericht
 • Dichtbij
 • Bevlogen
 • Innovatief

Groei en ambities

De missie van ilionx is om een digitale transformatie-expert voor grote en middelgrote organisaties te worden. Dit wil ilionx realiseren door middel van zowel organische groei als door overnames. Sinds 2017 heeft Egeria een meerderheidsbelang in ilionx. In 2018 fuseerde ilionx met QNH Consulting, in 2019 is ICTZ overgenomen en in 2021 sloten ook integratiespecialist Rubix en adviesbureau Le Blanc Advies zich aan bij ilionx. ilionx vormt met tien Microsoft Gold-competenties, drie Microsoft Silver-competenties en vele Advanced Specializations een belangrijke partner in het Microsoft Partner Network. Ook heeft ilionx dit jaar de MVO Prestatieladder versie 3ā€‘certificering ontvangen. ilionx is hiermee een van de eerste Nederlandse bedrijven die voldoet aan de gestelde eisen van versie 3

Tijdlijn

2021

ilionx versimpelt juridische structuur en versterkt centrale functies zoals legal, HR en sales

2019

Overname ICTZ

2018

Overname QNH

ilionx verdubbelt in omvang

2017

Instap Egeria

Met als doel om ambitieuze groei mogelijk te maken

2015

Start ilionx Academy met India traject

2002

ilionx opgericht

Deels doorstart met delen van LCI en Aino

Case

ilionx en Hotel Okura Amsterdam: samen naar een perfecte 'guest journey'

Vijfsterrenhotel Hotel Okura Amsterdam is met haar 23 verdiepingen een bepalende factor in de bescheiden skyline van Amsterdam. Naast vier restaurants ā€“ waaronder het Yamazato Restaurant, bekroond met een Michelinster en het prestigieuze Ciel Bleu dat goed is voor twee Michelinsterren ā€“ beschikt het hotel over driehonderd luxe hotelkamers en suites, een wellness, een panoramische cocktail- en champagnebar op de hoogste verdieping en een evenementenafdeling. Hotel Okura Amsterdam levert vanuit Omotenashi, de Japanse traditie van gastvrijheid, iedere dag de best mogelijke en persoonlijke service aan haar gasten.

Lees meer
Case

ilionx helpt Humankind met optimale kindontwikkeling

Optimale kindontwikkeling staat centraal in de bedrijfsvoering van Humankind, sinds 2019 de nieuwe naam van Kinderopvang Humanitas. Humankind is de grootste niet-commerciƫle organisatie voor kinderopvang en -ontwikkeling in Nederland. Met meer dan 470 locaties, 2.800 medewerkers en dagelijks ongeveer 25.000 kinderen die de opvang bezoeken, kunnen IT-oplossingen een grote uitdaging zijn. Samen met IT-partner ilionx is HumanKind bezig de organisatie toekomstbestendig te maken.

Lees meer
Case

GVB en ilionx investeren in flexibele IT-organisatie

Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB wil haar klanten punctueel vervoer, realtime reisinformatie en een veilig, gastvrij product bieden en een steeds betere dienstverlening. Het inspelen op de uiteenlopende behoeften, vraagt om een hoge mate van flexibiliteit. Daarom zet GVB in op het verhogen van de integratievolwassenheid in de IT-organisatie.

Lees meer
01 okt. 2021

In de afgelopen maanden heeft ilionx een aantal serieuze stappen gezet. De provider nam onder andere integratiespecialist Rubix over. Waar Rubix specialist is in de markt op het gebied van datagedreven oplossingen, applicatiemodernisatie en complexe integratievraagstukken, heeft ilionx ervaring in Business Analytics en cloud and security. Met de overname bouwt ilionx verder aan haar missie om digitale transformatie-expert te worden. ilionx speelt hiermee ook in op de groeiende behoefte vanuit de markt om de koppeling van primaire processen met applicaties te maken.

Ilionx nam verder adviesbureau LeBlanc Advies over. Dit consultancybureau is al jarenlang betrokken bij digitale verandertrajecten binnen overheidsinstanties. De integratie sterkt ilionx in haar focus op de zorg- en overheidssector.

Als eerste Nederlandse partij behaalde ilionx een certificaat op het vlak van Microsoft Advanced Specialization in low code applicatieontwikkeling. Hiermee kan ilionx haar klanten verzekeren te voldoen aan de hoogste normen voor Azure Migratie-dienstverlening. Met de nieuwe certificering positioneert ilionx zich als gespecialiseerde Microsoftpartner. Hiermee kunnen klanten nu ook bij ilionx terecht voor applicatiediensten rond het Azure-platform, van ontwikkeling en modernisering tot aan hosting.