ilionx

Rollen

ilionx
-
 • Datacenter & Infra Services
 • Managed Services 8,0 N=23
 • Software Services 7,9 N=12
 • Data Intelligence 8,1 N=8
 • Technology & Business Transformation

Diensten binnen Datacenter & Infra Services

ilionx
-
 • Colocatie
 • Inter-connectivity
 • Data-architectuur
 • Onsite Support
 • Back-up

Diensten binnen Managed Services

ilionx
-
 • Technisch Applicatiebeheer 7,7 N=13
 • Werkpleksupport
 • Werkplekmanagement
 • Managed Infrastructure 8,1 N=12
 • System Integration 7,6 N=11
 • Security Management 8,3 N=11

Diensten binnen Software Services

ilionx
-
 • Maatwerk softwareontwikkeling 7,9 N=8
 • Implementatie en/of functioneelbeheer
 • Low-code/No-code

Diensten binnen Data Intelligence

ilionx
-

Er zijn geen diensten binnen Data Intelligence

Diensten binnen Technology & Business Transformation

ilionx
-
 • Platform Engineering
 • Advanced Public Cloud Management
 • Modern Software Engineering
 • Cloud Security Operations
 • Cloud Financial Management
 • Cloud-Native Business Innovation

De rol en/of dienst is van toepassing op ilionx:

 • Wel (voldoende evaluaties in de studie en tevredenheidsscore ontvangen)
 • Wel (onvoldoende evaluaties in de studie)
 • Niet

Customer Delight

Customer Delight Score

-

ilionx

-

-

Marktgemiddelde

-

Fan Score

-

ilionx

-

-

Marktgemiddelde

-


Competenties

Hoogste score binnen competenties:

-

-

ilionx

-

-

-

Klantgerichtheid

Hoogste score binnen klantgerichtheid:

-

-

ilionx

-

-

-

Aantal evaluaties per sector

* De percentages kunnen een procent afwijken van wat er is gepubliceerd in het boek. Daar kiezen wij ervoor om te werken met afgeronde percentages; waardoor de optelsom van deze percentages niet altijd uitkomt op 100%. Op de website is dat echter niet mogelijk.


2

Aantal jaren in de studie

41

Aantal evaluaties in de studie

Vergelijk met ander IT-bedrijf:

Vergelijk met andere jaargang:

Bedrijfsprofiel

ilionx, opgericht in 2002, is een Nederlands IT-bedrijf dat integrale IT-diensten levert en actief is op het gebied van digitale strategie, cloud applicaties, data & AI hyperautomation en integratie en managed services. De organisatie richt zich daarbij op het middelgrote en grotere Nederlandse midden- en kleinbedrijf en de (semi-)overheid. ilionx host ook infrastructuren en applicatielandschappen van ziekenhuizen en zorginstellingen binnen het eigen Healthcare Information Platform. Tevens ondersteunt het IT-bedrijf ziekenhuizen en zorginstellingen met het beter en slimmer inrichten van processen en met het realiseren van datagedreven zorg met behulp van kant-en-klare platformen op het gebied van BI en data analytics. Daarbij levert ilionx een eigen oplossing voor zaakgericht werken die voorziet in klantgerichte (proces)ondersteuning om eenvoudig en gemakkelijk samen te werken met collegaā€™s en ketenpartners en te voldoen aan wet- en regelgeving voor het borgen van de dienstverlening aan burgers en ondernemers. ilionx streeft naar langdurige relaties met zijn klanten, daarbij gedreven door zijn passie voor samenwerking. De organisatie wil op basis van gelijkwaardigheid de complexe wereld van IT inzichtelijk en helder maken voor klanten, waardoor die zelf grip houden op de keuzes die worden gemaakt en de vernieuwingen die worden doorgevoerd. In 2017 heeft investeringsmaatschappij Egeria een meerderheidsbelang genomen in ilionx. Daarmee is de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van het IT-bedrijf. Met vestigingen door het hele land die hun kennis en kunde met elkaar delen en een gemeenschappelijke project-aanpak hanteren, zegt de organisatie te functioneren als een grote onder neming, en daarnaast te profiteren van de voordelen van regionale aanwezigheid, zoals binding met de regio.

Betere beslissingen door business intelligence

Supermarktketen Jumbo is, met meer dan zevenhonderd winkels, food-markten, La Place-restaurants, Pick Up Points en thuisbezorg services, een van de belangrijkste spelers in de markt van fast moving consumer goods. De snelle groei maakt de behoefte aan optimale business intelligence groot. De keten is in 2014 in samenwerking met ilionx begonnen met het aansluiten van verschillende formules op een uniforme BI-omgeving, met daarin verschillende bestel- en verkoopstromen. Vanuit deze stevige basis kan nu de stap naar de cloud worden gezet voor nieuwe mogelijkheden. De huidige migratie van de volledige BI-omgeving naar Microsoft Azure betekent dat de omslag wordt gemaakt van vooraf samengestelde rapporten naar selfservice. Daardoor kunnen medewerkers van bijvoorbeeld finance of logistiek zelf rapporten opstellen en zijn ze niet meer afhankelijk van de IT-afdeling. Het resultaat is dat de data scientists van Jumbo betere beslissingen kunnen nemen, van toekomstige investeringen tot aan assortiments- en prijsaanpassingen ā€“ soms tot op lokaal niveau. Voor de logistieke operatie zijn bijvoorbeeld brandstofkosten relevant om tijdig gerichte acties te kunnen ondernemen. De nieuwe dataomgeving helpt Jumbo ook bij het uitrollen van nieuwe concepten zoals de Foodmarkt, waar maaltijden vers bereid worden, en de Foodcoach, een app die online en in de winkel aandacht schenkt aan gezondere producten.

Aantal medewerkers

Nederland 1.200

Omzet (2021)

Nederland 180 mln. EUR

Technologie- en platformpartners

Amazon Web Services, Atlassian, Barracuda, Betty Blocks, Citrix, CompLions, Exabeam, Fortinet, Freshworks, Informatica, KnowBe4, Microsoft, Microsoft Azure, Microsoft Azure Synapse, P-X Systems, Qlik, Red Hat, Salesforce, SAP, SAP Business Objects, SAS, SentinelOne, TIBCO, TimeXtender, TOPdesk, WhereScape, VMware

Compliancy standaarden en richtlijnen

ISO 9001:2015, ISO 27001:2017, ISAE 3000, ISAE 3402 Type I en Type II, NEN 4400, NEN 7510, MVO Prestatieladder 3

(Focus)sectoren

FinancieĢˆle dienstverlening, IT & Telecom, Overheid/Publieke dienstverlening, Retail & Consumentengoederen, Transport & Logistiek, Zorg

Vestigingen in Nederland

Almere, Amersfoort, Amsterdam, Eindhoven, Groningen, ā€™s-Hertogenbosch, Hoorn, Maastricht, Utrecht, Watergang, Zwolle

Cloudhyperscaler Focus

Amazon Web Services, IBM, Microsoft Azure

Dochterondernemingen

Le Blanc Advies

Portfolio

ilionx, opgericht in 2002 vanuit de doorstart van LCI Consultants, is een Nederlandse IT-provider die vanuit acht locaties haar klanten ondersteunt. Het bedrijf, dat inmiddels is gegroeid tot ongeveer duizend medewerkers, is actief in verschillende markten, waaronder Zorg, overheid, telecom, financiele dienstverlening en toezichthouders, retail en handel. ilionx levert integrale IT-diensten en richt zich op het ontwikkelen en bieden van diensten voor cloud en security, dataverwerking en ā€‘analyse, experience gerichte applicatieontwikkeling en businessinnovaties. 

Daarnaast host en beheert ilionx ziekenhuis-infrastructuren en het applicatielandschap van ziekenhuizen (zoals het EPD en zorgportalen) binnen het Healthcare Information Platform. 

Marktfocus

ilionx is actief in gezondheidszorg, overheid, financiĆ«le en zakelijke dienstverlening en retail. Het bedrijf investeert veel in het in huis halen van expertise over deze sectoren, waardoor het naar eigen zeggen specialist is in deze markten. 

Visie op IT-dienstverlening

ilionx is een full service dienstverlener. ilionx voert een brede portfolio gericht op design, bouw en implementatie, hosting, beheer, beveiliging en distributie. De IT-provider zet haar diensten zo veel mogelijk multidisciplinair in, om meer waarde te kunnen toevoegen aan haar klanten in hun digitale transformatie. ilionx ziet een groeiende behoefte aan de koppeling tussen primaire processen en applicaties. Het bedrijf zegt zich bewust te zijn dat de integratie van processen, systemen en data, naast aandacht voor gebruik(ers), het succes bepaalt van een datagedreven organisatie. ilionx geeft aan eerst naar de veranderingen in de maatschappij te kijken en daar vervolgens haar oplossingen voor aan te bieden. Deze multidisciplinaire aanpak is terug te zien in verschillende projecten van de IT-provider. 

Strategie en werkwijze

In de beginjaren van ilionx heeft de IT-provider sterk het profiel gehad van een system integrator die, vanuit een technisch profiel, gericht was op maatwerkontwikkeling en business intelligence. In de loop der jaren zijn er meer IT-oplossingen aan het dienstenportfolio toegevoegd, omdat het zich verantwoordelijk voelde voor de informatiebehoefte en functionaliteit en bovendien meer inzicht wilde hebben in de impact van de geboden diensten en beantwoording van de klantvraag De uitbreiding van de competenties heeft ervoor gezorgd dat ilionx in toenemende mate bij projecten van het begin tot het einde wordt betrokken. Het bedrijf zegt zich hierbij te onderscheiden door veel te investeren in technologie, maar daarbij voldoende aandacht te behouden voor de ontwikkeling van de vaardigheden van werknemers. ilionx investeert in de wendbaarheid van de organisatie en werkt om die reden in zogenaamde ā€‹ā€˜cellenā€™ die een hoge mate van autonomie kennen. Niet alleen de verantwoordelijkheden, maar ook het mandaat liggen bij deze cellen, waardoor nieuwe initiatieven snel in gang kunnen worden gezet. Dit resulteert in het sneller kunnen valideren van ideeĆ«n en proposities. Deze cellen ā€“ teams ā€“ zijn onder andere actief op het gebied van cloud, data analytics en security. De stafafdelingen van ilionx werken ondersteunend aan deze cellen. ilionx stelt dat het werken met cellen een groot succes is doordat het innoverend vermogen van de cellen afzonderlijk van elkaar erg groot is. ilionx geeft aan als IT-dienstverlener organisaties voorop te helpen lopen Daarvoor biedt ilionx specialistische kennis, wendbaarheid en flexibiliteit en heeft het de slagkracht en schaalgrootte voor het succesvol implementeren van grote projecten. Daarbij streeft het bedrijf naar langdurige relaties met haar klanten. Dit heeft al tot veel succesvolle projecten geleid voor zorginstellingen, lokale overheden en andere organisaties. 

Naar eigen zeggen is er bij ilionx sprake van een no-nonsense cultuur, waarin persoonlijke ontwikkeling, uitdagende opdrachten en innovatieve projecten centraal staan. Het bedrijf stelt dat medewerkers zich betrokken voelen en zelf initiatieven organiseren. Qā€‘LABS is bijvoorbeeld een initiatief van medewerkers en vormt, door het organiseren van events, projecten en workshops over innovatie, een broedkamer voor innovatieve ideeĆ«n. Dankzij haar technologiepartners (onder andere Amazon Web Services, Atlassian, Barracuda, Betty Blocks, ChipSoft, Exabeam, Microsoft, Salesforce, Snowflake en TimeXtender) beschikt ilionx over een breed scala aan kennis en is het bedrijf in staat om verschillende technologieĆ«n te integreren. 

Kernwaarden

 • Samen
 • Doelgericht
 • Dichtbij
 • Bevlogen
 • Innovatief

Groei en ambities

De missie van ilionx is om een digitale transformatie-expert voor grote en middelgrote organisaties te worden. Dit wil ilionx realiseren door middel van zowel organische groei als door overnames. Sinds 2017 heeft Egeria een meerderheidsbelang in ilionx. In 2018 fuseerde ilionx met QNH Consulting, in 2019 is ICTZ overgenomen en in 2021 sloten ook integratiespecialist Rubix en adviesbureau Le Blanc Advies zich aan bij ilionx. ilionx vormt met tien Microsoft Gold-competenties, drie Microsoft Silver-competenties en vele Advanced Specializations een belangrijke partner in het Microsoft Partner Network. Ook heeft ilionx dit jaar de MVO Prestatieladder versie 3ā€‘certificering ontvangen. ilionx is hiermee een van de eerste Nederlandse bedrijven die voldoet aan de gestelde eisen van versie 3

Tijdlijn

2021

ilionx versimpelt juridische structuur en versterkt centrale functies zoals legal, HR en sales

2019

Overname ICTZ

2018

Overname QNH

ilionx verdubbelt in omvang

2017

Instap Egeria

Met als doel om ambitieuze groei mogelijk te maken

2015

Start ilionx Academy met India traject

2002

ilionx opgericht

Deels doorstart met delen van LCI en Aino

Case

Samen naar een perfecte 'guest journey'

Vijfsterrenhotel Hotel Okura Amsterdam is met haar 23 verdiepingen een bepalende factor in de bescheiden skyline van Amsterdam. Naast vier restaurants ā€“ waaronder het Yamazato Restaurant, bekroond met een Michelinster en het prestigieuze Ciel Bleu dat goed is voor twee Michelinsterren ā€“ beschikt het hotel over driehonderd luxe hotelkamers en suites, een wellness, een panoramische cocktail- en champagnebar op de hoogste verdieping en een evenementenafdeling. Hotel Okura Amsterdam levert vanuit Omotenashi, de Japanse traditie van gastvrijheid, iedere dag de best mogelijke en persoonlijke service aan haar gasten.

Lees meer
Case

Meer datagedreven kinderopvang

Optimale kindontwikkeling staat centraal in de bedrijfsvoering van Humankind, sinds 2019 de nieuwe naam van Kinderopvang Humanitas. Humankind is de grootste niet-commerciƫle organisatie voor kinderopvang en -ontwikkeling in Nederland. Met meer dan 470 locaties, 2.800 medewerkers en dagelijks ongeveer 25.000 kinderen die de opvang bezoeken, kunnen IT-oplossingen een grote uitdaging zijn. Samen met IT-partner ilionx is HumanKind bezig de organisatie toekomstbestendig te maken.

Lees meer
Case

Investeren in flexibele IT-organisatie

Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB wil haar klanten punctueel vervoer, realtime reisinformatie en een veilig, gastvrij product bieden en een steeds betere dienstverlening. Het inspelen op de uiteenlopende behoeften, vraagt om een hoge mate van flexibiliteit. Daarom zet GVB in op het verhogen van de integratievolwassenheid in de IT-organisatie.

Lees meer
01 okt. 2021

In de afgelopen maanden heeft ilionx een aantal serieuze stappen gezet. De provider nam onder andere integratiespecialist Rubix over. Waar Rubix specialist is in de markt op het gebied van datagedreven oplossingen, applicatiemodernisatie en complexe integratievraagstukken, heeft ilionx ervaring in Business Analytics en cloud and security. Met de overname bouwt ilionx verder aan haar missie om digitale transformatie-expert te worden. ilionx speelt hiermee ook in op de groeiende behoefte vanuit de markt om de koppeling van primaire processen met applicaties te maken.

Ilionx nam verder adviesbureau LeBlanc Advies over. Dit consultancybureau is al jarenlang betrokken bij digitale verandertrajecten binnen overheidsinstanties. De integratie sterkt ilionx in haar focus op de zorg- en overheidssector.

Als eerste Nederlandse partij behaalde ilionx een certificaat op het vlak van Microsoft Advanced Specialization in low code applicatieontwikkeling. Hiermee kan ilionx haar klanten verzekeren te voldoen aan de hoogste normen voor Azure Migratie-dienstverlening. Met de nieuwe certificering positioneert ilionx zich als gespecialiseerde Microsoftpartner. Hiermee kunnen klanten nu ook bij ilionx terecht voor applicatiediensten rond het Azure-platform, van ontwikkeling en modernisering tot aan hosting.